Rob van Adrichem (1963)

Als klein jongetje liet Rob zich al inspireren door muziek. Het was er altijd. De LP’s van de oudere broer en zussen. Van broer’s Pink Floyd naar de Soul en 70-er jaren pop van de zussen. Het was er: de lastige ritmes, de dromerige ‘concept’-albums en de uitdagende meerstemmige zang in de Soul.

Die aantrekkende werking heeft ervoor gezorgd dat Rob van jongs af aan door een muzikale ‘bril’ de wereld heeft bekeken. Al snel volgde gitaarles, achter/boven de winkel van Bas v/d Rest, aan het Haagse Westeinde. Als kleine jongen mee mogen zingen in de kerk, de “Messiah – G.F. Handel”. Onuitwisbare indrukken en beleving.

Van Genesis naar Yes naar…..het moment dat een docent op de middelbare school een LP opzette die Rob niet eerder gehoord had: Deja Vu, Crosby, Stills, Nash and Young. ‘We have all been here before’.

De muzikale basis wordt verstevigd door CSN&Y. De maffe, dromerige, stevige en kwetsbare composities in deze vorm zijn nieuw voor Rob. Hij wordt vooral geraakt door de meerstemmigheid. LP’s worden verzameld, in de lengte van jaren volgt hij deze band bij optredens, illegale concert opnames, biografieën lezen, uitstapjes van met name David Crosby volgen/concerten bezoeken. CPR, Crosby and Nash, Venice en Crosby.

Daarna volgen muzikale verkenningen en basgitaarles. Rob wordt een verzamelaar van veel verschillende stromingen muziek, speelt voor de lol met vrienden gitaar en basgitaar tussen de schuifdeuren en rond het kampvuur. Uiteraard wordt er het liefst meerstemmig gezongen. Die zang, de koortjes, dat was eigenlijk wat hem het meeste aantrok. Overal de 2de of 3de stem meezingen, stiekem als hij ergens langsliep als iemand stond te zingen. Gewoon omdat het erbij hoorde, doet iedereen toch?

Tot het moment dat Rob met een medestudent over straat loopt. Uit de bouwvakkers-radio knalt CSN&Y’s ‘Almost cut my hair!’. Rob zingt het hard mee en de medestudent vroeg, was jij dat? Eh ja…..Ja, het besluit was op dat moment genomen.

Een vriend van Rob vroeg of hij in zijn band basgitaar wilde komen spelen en achtergrond wilde zingen. Van de eerste band, naar een goed lopende coverband, naar een vriendenband. Eigen muziek, meerstemmig zingen, optredens, heel mooi. Vanuit de achtergrond al bassist naar de voorgrond om meerstemmige zang vorm te geven. Zo start Rob, met een vriend en medemuzikant een meerstemmige akoestische band. Op dit moment is de band ‘Venice’ een voorbeeld en inspiratie van harmonisch zingen voor Rob. Dat wordt het begin van een lange samenwerking met Geert Vlietstra, de stemmen pasten goed, er wordt met veel plezier mooie muziek gemaakt.

Van het ene naar het andere concert van ‘Venice’. Rob ontmoet en maakt kennis met één van de bandleden, Pat Lennon. Pat Lennon nodigt Rob en zijn gezin uit om als gast te komen naar een optreden van Venice in Rotterdam. Pat luistert de muziek en is zeer positief over de samenzang, de meerstemmigheid van ”Spin Off”, zoals zij zich toen noemde.

De samenwerking stopt na een lange periode, Rob neemt zangles. Wat heb ik eigenlijk voor stem vraagt hij zich af. Dit heeft tot gevolg dat de interesse voor klassiek zang en koormuziek wordt gewekt. De jaren erna zingt Rob in grote koren als de klassieke zangverenging Excelsior, werken van grote componisten als J.S. Bach en G.F. Handel.

Maar er is meer, een grotere uitdaging, dit repertoire zingen in kleinere gezelschapen, kamerkoren. Kamerkoor Excelsior en gelegenheidskoren, Cantatedienst. J.P. Sweelinck, J. Schein, F. Mendelssohn , Bach, Bach, Bach en vooral…Bach. Een hele nieuwe wereld gaat voor hem open.

“Lichte” muziek? Daar wordt al 10 jaar niets aan gedaan. Rob geeft aan: ”Op de achtergrond geraakt, dat gaat zo”! Tot het moment dat Metha Smit als promotor van “Simon and Garfunkel, het verhaal en de muziek” wordt aangetrokken. Rob ontmoet wederom Geert in optima-muzika-forma. Een heerlijke stem en zeer kundig multi-instrumentalist. Een stem met wie Rob’s stem altijd “Match-te”. Rob ontmoet Adrie en beiden hebben eenzelfde muzikale voorkeur, Crosby, Stills and Nash!

Corona doet haar intrede. Adrie belt Rob. “Rob, wat dacht je van CSN, het verhaal en de muziek”. Antwoord: ”dat heb ik altijd gewild, zeker zoals jullie samenwerken, heel graag”! They are 3 Together.

De jaren klassieke zang hebben bijgedragen aan een meer intense vorm van muziek maken en beleven. Het gaat nu hand in hand. Alles in “Harmonie”. Samen met Geert en Adrie is het nu al een mooie reis!

Rob “found his place inside a laugh”.